פתיחת רשימת השמאים הסגורה של הבנקים עבור משכנתאות- כן או לא?
אם זכיתם לאחרונה בהגרלה של המחיר למשתכן מגיע לכם המון מזל טוב! אבל שניה לפני שאתם צוהלים, חשוב לקחת בחשבון את המשכנתא שאתם רוצים לקבל מהבנק. לאחרונה נשמעות תלונות מטעם זוכים רבים על הערכות שומה שגויות מטעם הבנקים. הצעת חוק המקודמת בימים אלו מאפשרת למבקשי משכנתא לספק לבנק שומה של כל שמאי מורשה, במקום להצמד לרשימת השמאים העובדים עם הבנק.
מהי מטרת הצעת החוק?
"היום יש רשימת סגורה של שמאים וחייבים לפנות לאלו שעובדים עם הבנקים" אומר ח"כ עמיר פרץ, יוזם ההצעה. "מתוך 1800 שמאים מוסמכים וכשירים בישראל, יש רק כ-200 שמאים שיכולים להגיש את ההצעות לבנק. ברור לחלוטין שהשמאים האלו, בהגדרה, שומרים על האינטרס של הבנקים, כי הבנק הוא הלקוח שלהם. הצעת החוק קוראת לביטול הרשימה כך שכל שמאי מוסמך יוכל לתת שומה. הבנקים טוענים שהשמאים ברשימה עומדים בקריטריונים נוספים, אז או שיפרסמו אותם ויתנו הזדמנות לכל השמאים לעמוד ברף הזה או שיש לבטל את הרשימה".
"ההפרשים בין שומות של מחיר הדירה למחיר שהשמאי נותן, הם פחות מ-3 אחוזים. ב-97 אחוזים אין את הבעיה הזו" מציין שמאי המקרקעין, ירון ספקטור. "כשאין בעיה הפתרון הוא אגרסיבי מדי. מדובר על בעיית שוליים שאפשר לפתור באמצעות מנגנון של שמאי מכריע, לא צריך להרוס הכל ולסכן את הבנקים עם שומות גבוהות, להסתכן במשבר כלכלי". "הבנק מפחד כיוון שהוא מלווה כסף שאינו שלו, אלו כספי פקדונות של הציבור" מוסיף ספקטור, "הלימות ההון של הבנק היא 5 אחוזים ועוד פחות במשכנתאות. אם יש הפסד של אחוז אחד בהלוואות, הבנק בבעיה. אפשר לראות מה קרה למשכנתאות קלות וזולות בארה"ב בשנת 2008- כלכלת ארה"ב ירדה על הברכיים, כי כשאין בנק אין הלוואות לאיזון בנדל"ן. שמאות דורשת אמון מצד הבנק ולכן יש רשימה של שמאים שעברו קריטריון כזה או אחר והבנק סומך עליהם וזה לגיטימי".
למה ששומה של שמאי מוסמך לא תתקבל בכל מוסד בישראל?
"לצערי, התוצאה של רשימה פתוחה תיצור פגיעה בלווים" אומר ספקטור, "כי ברגע שהבנק לא יהיה בטוח איזו שומה הוא מקבל, כי ההערה לא התקבלה על ידי אנשי אמונו אלא על ידי כל שמאי, יש להניח כי הלווה יעשה סקר שוק ויביא את השומה שמתאימה לו יותר".
ח"כ פרץ מוסיף- "זכותו של הבנק לבדוק אם השמאי פסול והפסילה הזו תמנע מאותו שמאי להגיש שומה לבנק. לאותו שמאי תהיה הזכות לפנות לוועדה מיוחדת ולטעון שפסלו אותו לשווא כדי לנסות לבטל את הגזירה, אבל אי אפשר להכניס את כולם לרשימה השחורה של הבנקים ורק 200 לרשימת האמון של הבנק. נדרש פה תהליך הפוך- שכל השמאים יהיו זכאים ומקובלים על ידי הבנקים, ולהכניס רק את השמאים השרלטנים לרשימה שחורה, תוך מתן אפשרות לערער על הפסילה".