חתימה על מסמכים מול משרדי תיווך- מה מותר, מה אסור ואיך לעשות את זה נכון?
מי מאיתנו לא נעזר בשירותי משרד תיווך כזה או אחר בכדי להתעניין ולראות נכסים? כולנו. אבל כשזה מגיע להתנהלות מול אותם מתווכים, ובמיוחד כשמדובר על חוזים, טפסים ושאר מסמכים עליהם אנחנו חותמים כשמגיעים לראות את הנכס- רבים מאיתנו חותמים מבלי לקרוא ואז אנחנו נכנסים למלכוד. חשוב מאוד להיות זהירים ומודעים- לשים לב על מה בדיוק אנחנו חותמים לפני שאנחנו רואים את הנכס, איך חותמים נכון ועל מה לא כדאי לחתום.
על מה חשוב להקפיד כשאנחנו חותמים על מסמכים?
כשאנחנו חותמים על מסמך, מכל סוג, חשוב מאוד לראות על מה אנחנו חותמים ועל מה מחתימים אותנו. בהרבה מקרים, לדוגמא כשאנחנו הולכים לראות נכסים באמצעות שירות תיווך, אנחנו בדרך כלל אפילו לא לוקחים העתק של המסמך עליו חתמנו, פשוט חותמים והולכים. במסמכים כאלו ואחרים עלולים להימצא הרבה שורות ריקות, אותן הצד השני עלול למלא בהמשך במידע ובתנאים שלא הופיעו במסמך כאשר חתמנו עליו. לעיתים רבות מאוד, כאשר המתווך דיבר עם הלקוח בטלפון עוד לפני ההגעה לנכס, מספיק שהוא מספר לו על קיומו של אותו נכס, ברחוב מסוים, אז המתווך למעשה יכול למלא את הפרטים במסמך עליו הוא דורש מהלקוח לחתום, ומשם חובת ההוכחה מוטלת על הלקוח החתום. בשביל למנוע את הדברים הללו, מומלץ תמיד להקפיד לקרוא היטב ובדקדוק את המסמך, טרם החתימה וכן לקחת העתק שלו. כשיש בידינו העתק, משרד התיווך לא יוכל להוסיף מאחורי הגב שלנו תנאים נוספים שלא הופיעו במסמך הראשוני עליו חתמנו. בנוסף, כאשר אנו רוצים לתת בלעדיות למשרד תיווך מסוים, חשוב לשים לב שבמסמך לא הוכנסו שורות קטנות המתקינות חידוש אוטומטי של הבלעדיות, כאשר נגמרה התקופה שלה, כך שנוכל לבחור שלא להמשיך עם אותה הבלעדיות בתום התקופה, אם כך נרצה. אם חתמנו על מסמך מבלי לבדוק אותו בדקדוק טרם החתימה ומבלי לקחת עותק, ייתכן שנרצה לבטל את החתימה. חשוב לדעת כי התחלה של תהליך ביטול חתימה כוללת העסקת עורך דין וכן עימות "ראש בראש" עם משרד התיווך, שככל הנראה ידרוש מהלקוח לשלם את העמלה הרשומה בטופס שעליו הוא חתם. מדובר בתהליכים ארוכים, מייגעים ומיותרים שאפשר להמנע מהם על ידי הכנה נכונה והבנה של המסמך עליו חתמנו.
למה חשוב לשים לב כשרואים נכסים דרך משרד תיווך?
יש המון נכסים המפורסמים באופן לא בלעדי, מה שעלול ליצור תחרות בין משרדי התיווך השונים. אם הנכס, לדוגמא, נמצא בפינת רחוב, משרד תיווך אחד יכול לפרסם שהנכס יושב ברחוב מסויים בעוד משרד התיווך השני יפרסם שהנכס נמצא ברחוב אחר וכך למעשה הלקוח עלול לחתום על אותו נכס פעמיים, מבלי לדעת. כשאנחנו ניגשים לראות נכס המנוהל על ידי משרד תיווך, תמיד חשוב לקיים לעצמנו מעקב אחרי הנכסים שכבר ראינו ולוודא שלא ראינו את אותו הנכס עם מתווך אחר. מצב בו ראינו את אותו הנכס עם שני מתווכים שונים עלול לפתוח פתח לתביעה מהמתווך השני, שהחתים גם הוא את הלקוח על כך שהראה לו נכס מסוים.