כל מה שאתם צריכים לדעת על עולם הקמעונאות עם עופר שחטר, מנכ"ל פרו-מול, ניהול קניונים
רבים שואלים אותי לאחרונה האם אפוקליפסת הקניונים, שאנו קוראים על קיומה בימים אלו בארצות הברית, יכולה להגיע לישראל. ובכן, חשוב להבין שהסיבות למשבר הן לא רק הקטנת הצריכה או גידול המכירות באינטרנט, אלא גם משבר ניהולי אמריקאי. המשבר הזה לא פסח, אמנם, גם על מספר רשתות אצלנו, אך בעיקרון הוא מתרחש רק בארצות הברית. בעשור האחרון נרכשו רשתות ענק אמריקאיות, כמו לדוגמא- טויז אר אס (Toys R Us), במיליארדי דולרים על ידי קרנות גידור. לאחר שמייסד הרשת הלך לביתו, שמח ועשיר בכמה מיליארדי דולרים, קרן הגידור שינתה מגמה. החברה פנתה למסלול של הגדלת אשראי ויצירת חוב, ובסופו של דבר טויז אר אס הגיעה לחוב של כ-5 מיליארד דולר. עתה, לא נותרה לה ברירה אלא לפנות להגנה ולפשיטת רגל. מייסד הרשת קיבל 2 מיליארד דולר, משקיעי קרן הגידור הרוויחו 3 מיליארד דולר, אבל הרשת קרסה. גם לאחר שעסקיה ברחבי העולם נמכרים בחלקים, הבנקים שהלוו לחברה את הכסף, עדיין יספגו נזק של מיליארדים.
רשתות רבות בארצות הברית נפלו בצורה הזו, וגרמו לתחושה שהשמיים נופלים על עולם הקניונים. ובכן, זה נכון שבשנים האחרונות נסגרות חנויות רבות בעולם וגם בישראל, אך עם זאת, אחוז התפוסה של שטחי המסחר בישראל נותר גבוה מאוד, שכר הדירה בקניונים אינו יורד וגם הפדיונות עולים במרבית הקניונים בארץ. גם ניתוח של נפילת רשתות בישראל מלמד כי רובן קרסו כתוצאה ממבנה הון בעייתי, שגרם לחורף החלש האחרון ולהאטה זמנית ליצור בעיה תזרימית. יתרה מכך, העובדה היא שחלק מאותן הרשתות מצליחות להתאושש, לאחר שהבנקים מינו להן מפרק מפעיל והעמידו את ההון הנדרש לפעילות.
קל לשייך כל משבר לעלייה במכירות באינטרנט, אך ניתוח הנתונים מלמד כי אין כמעט מכנה משותף למרבית פשיטות הרגל, בעולם ובישראל, למעט ההתנהלות הכספית הבעייתית. בישראל האוכלוסייה גדלה ועולה ברמת החיים, כך שבכל שנה אנו נזקקים למעשה לארבעה אחוזים נוספים של שטחי מסחר. ישנן שנים בהן אנחנו נמצאים מעל המספר הזה, ואז באופן טבעי יש האטה ופחות בניה. בחמש השנים האחרונות נבנו בישראל שטחים מסחריים רבים מעבר לגידול שגרמו לירידה יחסית בפדיון, אבל אני בטוח שכבר בעתיד הקרוב, עקב ההאטה בבנייה, נראה שוב עליה בפדיונות. בעת משבר, השוק תמיד עושה תיקון טכני- החלשים אמנם נפלטים החוצה, אבל במקומם באים יזמים חדשים, חדורי אמביציה ותקווה. רשתות ישראליות רבות נולדו במשברים הקודמים, כולל גולף, פוקס, קסטרו ורשתות רבות אחרות שאנחנו מכירים. זהו הזמן של הענף להתחדש- יצאו הכושלים ויצליחו החדשים.