כיצד יש לפתור את מחירי הארנונה הגבוהים ברשויות המקומיות?
בכל שנה למעלה מ-30 רשויות מקומיות מגישות בקשה למשרד הפנים להעלאה חריגה של גביית ארנונה. העם מאס ולאחרונה התגבש המאבק הארצי בעושק הארנונה, שמונה כיום כמעט 64 אלף איש.
מהם עיקרי המאבק?
"מדובר במאבק הנמשך למעלה משלוש שנים המתמקד בכמה סוגיות" אומר עומר שימרון, ממובילי מחאת עושק הארנונה. "ראשית, יש כאוס בנושא הארנונה, שיטות החישוב והחיוב של הדירות שונות ולא אחידות מדירה לדירה, מעיר לעיר ואפילו בתוך הערים. שנית, בעשר השנים האחרונות רוב הבנייה היא של מגדלים, ורוב תושבי המגדלים משלמים לא מעט על השטחים המשותפים".
"בסיס הבעיה היא בכך שאין חוק ארנונה" מוסיף עו"ד ירון נדם, מומחה במיסוי מוניציפלי, "אין חוק אחד שמסדיר את כל הארנונה במדינה. יש פקודה מימי המנדט הנותנת לרשויות סמכות לגבות ארנונה, יש חקיקה שבאה לפתור בעיות באופן נקודתי כמו פלסטר ועד היום אין עדיין חוק אחד שמסדיר ופותר את הבעיות והעיוותים ומגדיר לרשויות המקומיות את הכללים. הרשויות קובעות את המיסים ואת שיטת החישוב כראות עיניהן ומי שמנסה לבקר את זה ולעשות סדר בבלאגן, משרד הפנים, לא עושה זאת בצורה יסודית אלא כפלסטרים הבאים לפתור בעיות נקודתיות".
"ארנונה היא ועד בית, היא כסף שאנחנו משלמים לרשות שנותנת לנו שירותים" אומרת מירב מורן, מבקרת ערים וכתבת נדל"ן בדה-מארקר. "ברוב המקרים, הכסף שאנחנו משלמים אינו מספיק כדי לכסות את התמורה שאנחנו מקבלים. לכן, אם יעשה סדר כלשהו, והוא יהיה סדר אמיתי, אנחנו צפויים לשלם הרבה יותר ארנונה. המקום היחידי בעולם בו יש מיסוי מרכזי דומה למיסוי בישראל הוא באנגליה, וגם שם זה לא בדיוק כמו אצלנו. בכל מדינה בעולם המערבי יש מס לעיר, מס למדינה ומס פדרלי, אך אצלנו רוב המס הוא פדרלי ומעט מאוד הוא מס מקומי. השאלה היא למי צריך לשלם את המס- האם למדינה שעושה איתו דברים ולתושב אין אפשרות לבחור באופן ישיר את מי שנותן לו את השירותים מהמדינה, או לרשות המקומית בה ניתן לבחור יותר בקלות את נותני השירות".
רעיון אפשרי- ביטול הארנונה והקצאת חלק ממס ההכנסה לרשות המקומית
"הארנונה היא רק מקור מימון והנושא פה הוא חלוקת התפקידים" אומר נדם, "הבעיה השורשית היא במערכת היחסים בין השלטון המרכזי למקומי. ברגע שיסדירו מי אחראי על החינוך, הבריאות, הרווחה וכו', אפשר יהיה לפתור את מקור המימון בהתאם. העלות של האזרח עבור הרשות גדול יותר מהארנונה שהאזרח משלם".
"יש פה מלחמה כפולה והיא הייתה ועודנה גם מול הרשויות המקומיות וגם מול הרגולטור- משרד הפנים" מסכם שימרון. "כל שנה וחצי מתחלף שר פנים, עברנו כבר 4 שרים במהלך המחאה, ואף אחד מהם עוד לא לקח ברצינות את יוקר המחיה- במיסוי ובארנונה".