הארכת תוקף הוותמ"ל בשנה על ידי ועדת הפנים
הוותמ"ל היא הרשאה לקידום בניה במתחמים מועדפים לדיור במסגרת אותם הסכמי גג שנוצרה כדי להקל על הליכים בירוקרטים. לאחר מאבקים והתנגדויות רבות, ועדת הפנים אישרה את הארכת תוקף הוותמ"ל בשנה.
מה אומרת הארכת הוותמ"ל?
"מבחינתנו הבעיה המרכזית היא שהוותמ"ל זה תכנון לא טוב ולא נכון" אומר אמיר ריטוב, יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש מועצת לב השרון. "הוותמ"ל היה טוב לשעתו, כשהייתה בעיה מרכזית של חוסר ביחידות דיור. מאז שהחוק הזה תוכנן עם אלפי יחידות שעדיין לא התחילו בבנייתן, אנחנו חושבים שתכנון נכון יכלול התכנסות פנימה בתוך הערים- תמ"א 38, התחדשות עירונית, פינוי- בינוי ועוד. ברגע שיוצאים החוצה לשטחים פתוחים, שזה הכי נוח וקל, פוגעים פעמיים- גם בתוך העיר באוכלוסיות מוחלשות ובתכנון לא נכון, וגם בשטחים הפתוחים, שבישראל הם משאב במחסור".
"הוותמ"ל היא הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים, היא בעצם איזשהו מכשיר שמקצר תהליכים ומדלג על כל מיני משוכות של התנגדויות מורכבות" מציינת מירב מורן, כתבת נדל"ן בדה-מארקר. "זה מכשיר לאישור תוכניות, לא מכשיר תכנוני. הוותמ"ל היא הכוח שיכול להוציא לפועל תכנונים מורכבים שבהם צריך להתמודד עם המון התנגדויות והמון אינטרסים, המאפיינים בניה בתוך העיר, בניגוד לבניה בשטחים פתוחים. השאלה היא מה מתכננים ואיך- התכנון העירוני כיום הוא גרוע, גם בוועדה המחוזית וגם במה שהוותמ"ל מאשרת, אבל הוותמ"ל היא אמצעי לעשות תכנון טוב".
פגיעה בטבע ובחקלאות
"מבחינתנו, באופן חד משמעי, הוותמ"ל סיים את תפקידו ההיסטורי" אומר עו"ד עמית יפרח, היועץ המשפטי ויו"ר אגף קרקעות בתנועת המושבים. "אנחנו, כמי שמייצגים את היישובים החקלאיים ואת החקלאות בכלל, אמרנו דבר מאוד פשוט- אין בעיה להמשיך עם הוותמ"ל. אבל היום, אחרי שגילינו שיש מספיק מלאי תכנוני ושאפשר להמנע מפריצה נוספת לשטחי שיפוט של העיר, אנחנו מבקשים לייצר הגנה מוגברת לקרקע החקלאית. לא משנה כמה ימשיכו לשנות ייעוד במרכז, הביקוש רק ילך ויגבר והמחיר ילך ויגדל. מדינת ישראל לא צריכה היום וותמ"ל לדיור, היא צריכה וותמ"ל לתעסוקה והיא צריכה להחליט שהיא מתחילה לנתב איזורי תעסוקה לפריפריה, כדי לייצר משיכה של אוכלוסייה חזקה גם לאיזורים האלו ולא לייצר מצב שכולם נוסעים למרכז".
ריטוב מוסיף- "אני ידעתי שהוותמ"ל יוארך, היה לי ברור שזה כלי העומד בפני שר האוצר והוא לא יוותר עליו, אבל ניסינו לשפר אותו. בדברים שלי מול האוצר, כנציג השלטון המקומי, אני אמרתי שאם הם רוצים לעשות וותמ"ל עם התחדשות עירונית- אנחנו תומכים. אנחנו אמרנו שאם הם רוצים לחרוג מתוכנית המתאר של המחוז, גם זה בסדר- רק תבואו להתייעץ עם המועצה הארצית, שזה הגוף העליון לתכנון ובניה".
"הועדות המחוזיות לא עושות את העבודה שלהן טוב" מוסיפה מורן, "ברגע שהתכנון הוא רע, לא משנה אם עושה אותו הוותמ"ל, המחוז, הוועדה המקומית או שהמועצה הארצית מאשרת אותו. התפקיד הוא לייצר ערים טובות וכיום לא עושים את זה- כשהתחילו לבנות יחידות דיור, מרכזים מסחריים וכבישים שמקשרים ביניהם- הפסיקו לתכנן ערים. הוותמ"ל היא כוח כי היא יכולה לקחת תוכניות פרבריות גרועות, ולהגיד שעכשיו אפשר לתכנן עיר אמיתית".